De uitdaging aan het eten dat je krijgt in de voedselbedeling, is de houdbaarheid.
Sommige voedselbedelingen zijn 1 keer per week, anderen 1 keer om de 2 weken.
Dat betekent dat je een week of twee weken moet rond komen met het eten dat je op die ene dag krijgt. Wat ik doe met de overschotten en restjes na het groentensnijden , is inleggen. Voedsel bewaren op grootmoeders wijze, zeg maar. Dat is heel simpel:
Benodigdheden:
- Basisrecept: 1⁄2 l azijn, 1⁄2 l water, 1⁄4 kg suiker
- 2 gesteriliseerde grote bokalen met deksel (10 minuten laten koken en met de open kant op een propere handdoek zetten, niet afdrogen)
Opleggen lukt met alles, maar dit is mijn lievelingsrecept:
- rauwe witloofharten, rauwe bloemkool- en broccolirestjes en een kleine aardappel
- een paar rozijntjes, peper- bolletjes, gedroogde chilipeper, gedroogde lente-ui en een beetje gedroogd citroengras.
- Snij het witloofhart, de bloemkool- en broccolirestjes en de aardappel in gelijke kleine stukjes en meng met de rozijntjes.
- Breng ondertussen de mengeling van water, azijn en suiker aan de kook.
- Doe de kruiden in een bokaal en prop hem vol met de groentjes. Goed aanduwen, de bokaal moet echt vol zijn.
- Overgiet met het vochtige warme mengsel, zo vol mogelijk.
- Spoel de gesloten bokaal, droog hem af en bewaar op een donkere plek.
De opgelegde groenten zijn eetbaar na vijf dagen, maar nog veel beter na een maand. Als je een mixer of passe-vite hebt kan je er ook een soort groentenpickles mee maken om op brood te smeren of te gebruiken als dipsaus.